Παναγιώτης Τζανετής
Το διάγραμμα που συνοδεύει το άρθρο μοιάζει με τον κύβο του Ρούμπικ, με τη διαφορά ότι αποκαλύπτει προβλήματα κάθε άλλο παρά διασκεδαστικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που παρουσιάζει το Tvxs, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα η θνητότητα στις ΜΕΘ φτάνει σχεδόν στο 60%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ότι αναφερόταν στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, που κινείται στο 31-35%.Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τον Νοέμβριο ,η κυρία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας,υποστήριζε ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται για την χώρα μας σε ένα ποσοστό 35-37% το οποίο είναι «εξαιρετικό σκορ» και πρόσθετε ότι «το ποσοστό των ασθενών που δεν τα κατάφερε, σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι εξαιρετικό».
Που οφείλεται η ιδιαίτερα υψηλή μέση θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Πιθανώς, η λύση του γρίφου θα βρεθεί όταν δοθούν τα στοιχεία κατά περιφέρεια ή κατά κλινική. Οι επιδόσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και περιόδους, πιθανώς να επηρεάζουν καθοριστικά τον μέσον όρο. Η μη δημοσιοποίηση εγείρει την υποψία μεγάλων διαφοροποιήσεων και κρίσιμων ανισοτήτων στην παροχή των απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα την περίοδο της υπερφόρτωσης του συστήματος.
ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΕΘ (HOSPITALIZED IN I.C.U.)
Στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ αναφέρεται και ο αριθμός όσων έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Η χθεσινή αναφέρει συνολικά 2417.
Στον πίνακα πληροφορούμαστε το πόσοι έχουν εισέλθει και από που. Προκύπτει ότι 800 χρειάστηκαν ΜΕΘ ταυτόχρονα με τη διάγνωση, ενώ σοβαρός αριθμός ασθενών χρειάστηκε ΜΕΘ με το που προσήλθε από την οίκοι νοσηλεία, πράγμα ενδεικτικό βαρύτατης επιδείνωσης.
Ειδικότερα λοιπόν ο πίνακας μας πληροφορεί πως 4.013 ασθενείς ήρθαν από τις κλινικές covid 19, ενώ 2357 ήρθαν από το σπίτι τους κατευθείαν και 800 εισήχθησαν αμέσως με την διάγνωση. Συμπέρασμα, 7170 είναι το σύνολο των ασθενών που μπήκαν σε ΜΕΘ!
Αφαιρώντας όσους έχουν εξέλθει και όσους νοσηλεύονται εκεί ακόμη, φαίνεται ότι στις ΜΕΘ κατέληξαν 4243 ασθενείς εκ των 7170.
Έτσι δίνεται μια έμμεση απάντηση στο μυστήριο του πόσοι ασθενείς, προ του θανάτου τους βρήκαν πρόσβαση σε ΜΕΘ. Περίπου ο ένας στους τρείς από τις 12.000 που έχουν χάσει τη ζωή τους. Όλοι θυμούνται τις σχετικές πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, ότι όποιος έχει ανάγκη ΜΕΘ την έχει.
ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (HOME TREATED)
Τι απέγιναν οι οίκοι νοσηλευόμενοι ασθενείς (392.800); Το 86,7% (341.736) ανένηψε σπίτι του και μόνο το 12,2% (49.100) χρειάστηκε λόγω επιδείνωσης να μπει σε κλινική covid. Προσοχή στις επόμενες δύο κατηγορίες: ένα επιπλέον 0,6% (2357) φθάνοντας στο νοσοκομείο ήταν τόσο βαριά, που χρειάστηκε κατευθείαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και ένα 0,5% (1964 ) ήταν οι ασθενείς που κατέληξαν σπίτι τους.
Αθροιστικά, αυτοί που κατέληξαν στο σπίτι τους κι αυτοί που έφθασαν στο νοσοκομείο, σε τόσο βαριά κατάσταση ώστε να χρειαστεί άμεση εισαγωγή τους σε ΜΕΘ, φθάνουν στους 4.321, αριθμός πολύ υψηλός εν σχέσει προς τους 12.000 νεκρούς της πανδημίας, συνολικά. Περίπου 1 στους 3 νεκρούς ανήκει σε αυτή την κατηγορία!
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ
Ιδιαίτερα κατά το τρίτο κύμα, υπήρξε το μαζικό φαινόμενο διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Όπως έδειξε χαρακτηριστικά η κατάληξη του ασθενούς στον ΕΡΥΘΡΟ, που βρέθηκε αποσωληνωμένος και κατηγορήθηκε ο διπλανός ασθενής, οι καταστάσεις αυτές υπήρξαν τραγικές. Ο διευθυντής ΜΕΘ κ Καπραβέλος το διατύπωσε ρητά, λέγοντας πως διασωλήνωση χωρίς ΜΕΘ, είναι για τα μάτια του κόσμου. Για την πολυπληθή αυτή κατηγορία των διασωληνωθέντων εκτός ΜΕΘ και την τύχη τους, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά από τον ΕΟΔΥ.
Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι πρώην διοικητής του ΕΚΑΒ