Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ο υπεύθυνος της θεματικής υγείας και μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ιωαννίνων Δημήτρης Τζιάλλας και η δημοσιογράφος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Όλγα Στέφου επισκέφθηκαν το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, που εδρεύει στα Ιωάννινα, τον οργανισμό που βοηθά ανθρώπους με εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια , διαδίκτυο) να διακόψουν τη χρήση αλλά και να επανενταχθούν.
Συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, κο Γιάννη Παπαχρήστο, τους εργαζόμενους , φίλους από τους συλλόγους γονέων και πολλούς εξυπηρετούμενους στον οργανισμό..
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υποψήφιου βουλευτή: “Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ έχει άριστες εγκαταστάσεις και εξαιρετικό προσωπικό, όμως αντιμετωπίζει μια σειρά προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο του.
Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ το φθινόπωρο του 2019, άφησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα χωρίς πρόσβαση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι 92 μονάδες που επιτελούσαν θεραπευτικό έργο μειώθηκαν στις 60 ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκαν οι διοικητικές δομές. Ενδεικτικά, στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ υπάρχουν άνθρωποι από την Ιθάκη ως την Πτολεμαΐδα .Στα Γιάννενα μόνο για το 2022 αναφέρονται λίγο περισσότερα από 1000 νέα άτομα ή γονείς τους που ζήτησαν βοήθεια. Ταυτόχρονα η υποβάθμιση των υπηρεσιών του οργανισμού έχει στόχο να ιδιωτικοποιηθεί η απεξάρτηση.Μειώθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων και η σχέση εργασίας έγινε ορισμένου χρόνου, θέμα που θέτουν επιτακτικά οι εργαζόμενοι, καθώς σε μια διαδικασία απεξάρτησηςοι σχέσεις που αναπτύσσονται με τους θεραπευτές και τους λειτουργούς είναι σχέσεις ευθύνης και ζωής και η αποχώρηση ενός εργαζομένου μπορεί να λειτουργήσει αποκαρδιωτικά για το εξυπηρετούμενο άτομο. Από την άλλη, έγινε δυσκολότερη διαδικασία πρόσληψης ανθρώπων που βγαίνουν από το πρόγραμμα, αφού μειώθηκε η επιδότηση του ΟΑΕΔ προς τους εργοδότες, κάνοντάς το ακόμη λιγότερο “ελκυστικό” να προσλάβουν άνθρωπο που είναι πρώην χρήστης.
Επίσης, επιδοτήσεις ενοικίου δεν υπάρχουν.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το ΚΕΘΕΑ,τις εξαρτήσεις και τις ψυχοκοινωνικές βλάβες είναι αναλυτικές και ουσιαστικές απέναντι στο πρόβλημα της περιθωριοποίησης (που συνοψίζονται ως εξής):
- Δημόσιο και δωρεάν σύστημα απεξάρτησης για όλα τα άτομα.
- Κάθε δυνατή ενίσχυση ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη με εργασιακή αποκατάσταση και επιδότηση ενοικίου.
- Αξιοκρατικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Η υπεράσπιση και η συνέχιση του έργου του ΚΕΘΕΑ, αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτεραιότητα στον αγώνα για την προάσπιση ενός δημόσιου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και ενός κοινωνικού χώρου δημοκρατίας, επανένταξης και αποδοχής.”