Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Γνώμη

Αμε.Α. και εκλογές

Δημήτρης Αργυρός*

Μπροστά μας έχουμε βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Αλήθεια, για να γλυτώσουμε χρήματα, γιατί δεν τις κάνουμε όλες μαζι; Αφού ο χρονικός ορίζοντας δεν υπερβαίνει το μισό χρόνο;

Όχι στις «γλάστρες»

Έχουμε λοιπόν εκλογές και τα επιτελεία των κομμάτων επιλέγουν και Α.με.Α. (Άτομα με αναπηρία) ως υποψήφιους βουλευτές/ δημοτικούς/ περιφερειακούς συμβούλους.

Δυστυχώς στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων αυτό γίνεται με βάση κριτήρια πολιτικής σκοπιμότητας, με κριτήρια κομματικού μάρκετινγκ και τα δεδομένα που θέτει η «κοινωνία του θεάματος».

Ακόμη χειρότερα οι υποψήφιοι Α.με.Α αποδέχονται το ρόλο της πολιτικής «γλάστρας», δίχως να θέσουν κάποια κριτήρια, κάποια προαπαιτούμενα ούτε καν να θέσουν ως βέτο κάποια αιτήματα των Α.με.Α στα κόμματα και τις παρατάξεις τους.

Σε αυτή την στιγμή υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι η Ανθή Λιάγκου

Αμφιβάλλω, αν η Ανθή Λιάγκου έθεσε ως κριτήριο ή ως προαπαιτούμενο κάποιο αίτημα της κοινότητας των Α.με.Α

Όχι απαραίτητα κάποιο ριζοσπαστικό αίτημα αλλά ένα ή κάποια από τα αιτήματα που θέτει η φιλική στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ΕΣΑΜΕΑ.

Ριζοσπαστικά

Αν βέβαια προσεγγίσουμε ένα σύνολο αιτημάτων με ένα ριζοσπαστικό αλλά και αναγκαίο τρόπο για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των Α.με.Α, τότε οδηγούμαστε στα παρακάτω:

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις δύναται να αφορούν κατά αναγκαιότητα το σύνολο των Α.με.Α ( Ελλήνων και ξένων).  Μόνο κατά αυτό το τρόπο θα σπάσει ο κρατικός ρατσισμός της κυβέρνησης της ΝΔ,  ο οποίος στηρίζει και στηρίζεται στον κοινωνικό ρατσισμό και τον μικροφασισμό.

Σίγουρα θα πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα υπερβαίνει την δικτατορία των μνημονίων.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα αφορά τους παρακάτω άξονες:

-Αύξηση των κατωτέρων αναπηρικών συντάξεων. Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν αναπηρικές συντάξεις κάτω από 600 ευρώ.

-Συμπληρωματικά είναι αναγκαία η παροχή ολοκληρωμένων δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και δώρο διακοπών σε όλους τους συνταξιούχους ανάπηρους.

-Διπλασιασμός των κατωτέρων αναπηρικών  επιδομάτων.Μισό εκατομμύριο και πάνω ανάπηροι ζουν με 300 ευρώ το μήνα που από «λάθος» των άριστων της ΝΔ έγιναν 200 ευρώ το προηγούμενο μήνα.

Αυτό το σχετικά πενιχρό επίδομα κόβεται, όταν ο ανάπηρος εργάζεται κατι που είναι ανεπίτρεπτο με βαση τις μεγάλες ανάγκες των Α.με.Α.

-Κατά συνέπεια όταν ο ανάπηρος εργάζεται το  αναπηρικό επίδομα δεν πρέπει να κόβεται, ίσως μπορεί να μειώνεται ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια του ανάπηρου.

-Είναι εξίσου αναγκαία και δυνατή η διεύρυνση  του παραπληγικού επιδόιματος και η μετατροπή του σε ένα καθολικό ημιπληγικό/ παραπληγικό επίδομα.

-Στους παραπληγικούς και στους τετραπληγικούς που δεν εργάζονται ή που δεν έχουν σύνταξη πρέπει να δίνεται και κατώτερο αναπηρικό επίδομα.

-Μαζικές προσλήψεις Α.με.Α. στο δημόσιο / κρατικό/ συνεταιριστικό τομέα. -Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων Α.με.Α.

-Βασικός καθοριστικός στόχος είναι η ανεμπόδιστη καθολική προσβασιμότητα.

-Οι οικίες που διαμένουν οι ανάπηροι πρέπει να γίνουν 100% εργονομικά προσβάσιμες. Για αυτό το λόγο είναι αναγκαιότητα η δωρεάν οικονομική ενίσχυση ή τα άτοκα μακροχρόνια οικιστικά κρατικά δάνεια για την μετατροπή των οικιών σε προσβάσιμες. Παλαιότερα μέσω κυρίως της εργατικής εστίας υπήρχαν ανάλογα προγράμματα σήμερα ή  έχουν ατονίσει ή και καταργηθεί.

-Αντίστοιχα πλήρως εργονομικά προσβάσιμες πρέπει να είναι όλες οι  πολυκατοικίες, τα δημόσια κτήρια, τα  εργασιακά περιβάλλοντα, οι χώροι ψυχαγωγίας,  διασκέδασης , διακοπών και ταξιδιών.

– Είναι  απαράδεκτη η εικόνα του δημαρχείου Ιωαννίνων που «αποκλείει»την πρόσβαση στους κινητικά αναπήρους αλλά και στους ηλικιωμένους.

-Η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο στην εργονομική προσβασιμότητα. Τουναντίον είναι αναγκαίο να μετατραπούν σε χώρους και τόπους πλήρως εργονομικά προσβάσιμους.

-Δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι πλήρως προσβάσιμοι σε κάθε μορφή αναπηρίας.

-Δημόσια συγκοινωνία και ταξί  πλήρως εργονομικά και καθολικά προσβάσιμοι.

-Επανασχεδιασμός των αναπηρικών πάρκινγκ,  αλλαγή του τρόπου χρήσης αλλά και των μέτρων προστασίας των Α.με.Α. που έχουν αναπηρικά αυτοκίνητα.

-Ενίσχυση και διεύρυνση των «προσωπικών βοηθών» ακόμη και σε 24ωρη βάση, με ένα ή δύο ή τρεις «προσωπικούς βοηθούς», όπου και αν  χρειάζεται.

-Άνοιγμα της συζήτησης για τους «σεξουαλικούς βοηθούς», σπάζοντας ταμπού,  στερεότυπα και σίγουρα υπερβαίνοντας το ζήτημα της εμπορευματοποίησης των αναγκών, των σωμάτων και των επιθυμιών.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα παραπάνω στοιχίζουν πολύ αλλά ταυτόχρονα συνιστούν και μια παραγωγική διαδικασία σε μια κοινωνική βάση, όπου δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυξάνοντας και διευρύνοντας την κοινωνική υπεραξία που διανέμονται σε όλη την κοινωνία.

Για να έχουν επιτυχία τα παραπάνω είναι αναγκαίος και δυνατός ο συνδυασμός και η αλληλοσυσχέτιση όλων των παραγωγικών τομέων και των θεσμών. Βέβαια σε μια κατεύθυνση μιας γενικευμένης αποεμπορευματοποίησης και όχι το αντίθετο.

Εντός του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο, ανάλογα βέβαια και με τις οικονομικές συνθήκες κάθε καπιταλιστικής χώρας.

Το αντίθετο θα ισχύει, αν έχουμε ένα άλλο τρόπο παραγωγής ο οποίος θα στηρίζεται στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και των δημοσίων κοινών αγαθών.

Α.με.Α.: Από μέρος του προβλήματος,  λύση

Πέρα από τις θεσμικές κατακτήσεις και την οικονομική δυνατότητα απαιτείται : Α) μια διαφορετική αξιακή ιεράρχηση. Β)  μια βαθιά ιδεολογική  πολιτική και πολιτισμική παρέμβαση με στόχο να ηττηθεί ο ωχαδερφισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός και ο μικροφασισμός. Γ) Να κατακτηθεί ένα πνεύμα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης που οδηγεί στην  συμπερίληψη. Και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

Εύχομαι και ελπίζω το σύνολο των υποψηφίων Α.με.Α. να συστρατευθούν σε κάποια από τα παραπάνω, αν και δεν έχω μεγάλες προσδοκίες ή πολλές αυταπάτες.

Τα Α.με.Α, όπως άλλωστε και η εργατική τάξη στο βαθμό που αποδέχονται το σημερινό status είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση του.

Μετατρέπονται σε λύση όταν αρνηθούν το ρόλο  και την θέση τους , μετατρέπονται σε λύση όταν αρνηθούν την σημερινή τάξη πραγμάτων.

  • Ο Δημήτρης Αργυρός είναι Αμε.Α και πρώην Γ. Γραμματέας του συλλόγου Αμε.Α Ιωαννίνων

σχετικές αναρτήσεις

1 από 17

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *