Στο 4,3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάσσει το κόστος δανεισμού
Ενώ ο Μητσοτάκης δηλώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική θέση από το 2019, μαύρα είναι τα μαντάτα για την Ελληνική οικονομία, αφού μετά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια το κόστος δανεισμού της χώρας εκτινάσσεται εν μέσω μαζικού sell-off στα ελληνικά αλλά και τα ιταλικά ομόλογα.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και την αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2011, πυροδοτούν ανησυχίες για την ικανότητα των πιο χρεωμένων χωρών να στηρίξουν τα μεγάλα χρέη τους χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται πάνω από το 4,3%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου αγγίζει το 3,7%.
«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν οι επανεπενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν, στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν», λέει ο Rohan Khanna της UBS. «Υπήρχαν κάποιες ελπίδες πριν από τη συνεδρίαση ότι δούλευαν πάνω σε κάποιο νέο μηχανισμό, αλλά η Λαγκάρντ δεν μας είπε τίποτα καινούργιο. Το μεγάλο ερώτημα των πελατών είναι ποιος θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα όταν η ΕΚΤ κάνει πίσω».
Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι αδύνατη εάν η διεύρυνση των spreads εξελιχθεί σε μια κανονική κρίση χρέους, για αυτό και οι αγορές ποντάρουν τώρα σε ένα νέο πλαίσιο στήριξης από την ΕΚΤ, τονίζει το IIF. Ειδικά στην Ιταλία, το πρόβλημα του ποιος θα αγοράσει τα ομόλογα είναι υπαρκτό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές.
«Η σύστασή μας (προς την ΕΚΤ) θα ήταν να αποφύγει αυτή την πρόκληση εντελώς και να καθυστερήσει την ομαλοποίηση της πολιτικής της, καθώς περιμένουμε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα σύρει την Ευρωζώνη σε ύφεση φέτος», σημειώνουν οι αναλυτές του IIF.
Με πληροφορίες από το moneyreview.gr