Στην Κουμουνδούρου λένε, και προσδοκούν, ότι η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και η εκλογή γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου θα είναι ο τελευταίος σταθμός «επί της διαδικασίας» πριν από την πραγματική «νέα αρχή» του κόμματος.

Η προσδοκία μένει να ευοδωθεί, προσώρας όμως η εσωστρέφεια καλά κρατεί. Το τελευταίο εσωκομματικό μπρα ντε φερ, που παιζόταν έως το βράδυ της Τετάρτης, αφορούσε τις έδρες που πήραν στην νέα Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη της διεύρυνσης – δηλαδή, της Γέφυρας, της ΔΗΜΑΡ κ.λ.π,  Η «Ομπρέλα», με επιστολή της στην Εφορευτική Επιτροπή διαμαρτυρήθηκε ότι η ποσόστωση του 20% υπέρ της Προοδευτικής Συμμαχίας αδίκησε άλλα στελέχη που πήραν περισσότερες ψήφους, υποστήριξε ότι η λίστα των υποψηφίων της δεύρυνσης επιδόθηκε μετά και όχι πριν από την ψηφοφορία, και έθεσε ζήτημα «υπεράριθμων» πασοκογενών στην νέα Κεντρική Επτροπή.

Προς εκτόνωση του κλίματος ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής Ηλίας Νικολακόπουλος πρότεινε να αυξηθούν τα μέλη της Κ.Ε. από 300 σε 310, η πρότασή του όμως εν τέλει δεν καρποφόρησε, οι ενστάσεις που κατατέθηκαν απορρίφθηκαν και η νέα Κεντρική Επιτροπή παραμένει, πλην απροόπτου, ως έχει – δηλαδή με 300 μέλη και με τους αρχικούς εκλεγέντες.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, δε, και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας επισημαίνεται πως το ζήτημα ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο, αφενός γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της διεύρυνσης εξελέγη χωρίς την ποσόστωση και, αφετέρου, γιατί η ποσόστωση του 20% αποτελούσε εδώ και πολύ καιρό ομόφωνη απόφαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τριβές όμως δεν σταματούν επί της διαδικασίας, προχωρούν και στην πολιτική ουσία με στελέχη της μειοψηφίας να μιλούν ουσιαστικά για πλασματική διεύρυνση. Όπως λένε, η διαδικασία της εγγραφής νέων μελών και της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής έγιναν με μεθόδους παλαιοκομματικές που παραπέμπουν σε πλήρη «πασοκοποίηση», οι κατευθυνόμενες σταυροδοσίες και οι ποσοστώσεις αλλοίωσαν την πραγματική βούληση των ψηφοφόρων, ενώ οι αιχμές είναι βαριές για «κόψιμο» προσώπων που δεν ήταν ενταγμένα σε σκληρές λίστες. Εδώ, αρκετοί είναι εκείνοι που βάλουν σφόδρα κατά του Χρήστου Σπίρτζη υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε ως «παλιός κομματάρχης» για να έχει υπό την πλήρη επιρροή του τα περισσότερα μέλη της πλευράς των προεδρικών που εξελέγησαν στην Αττική.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως, προς χάριν των ομαδοποιήσεων και της «πασοκοποίησης», κόπηκαν πρόσωπα τόσο με ιστορικό παρελθόν όσο και με ισχυρούς συμβολισμούς. Χαρακτηριστικά, λένε πως κόπηκαν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί για να εκλεγούν στην θέση τους παλαιά μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Σαμαρά Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, ή ο πρώην γραμματέας της Αννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας Αχιλλέας Μητσός.

Στην Αττική επίσης αφήνονται υπονοούμενα για συγκεκριμένη γραμμή προκειμένου να μην εκλεγούν στελέχη όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Νίνα Κασσιμάτη και ο Νάσος Αθανασίου.

Στοιχείο κριτικής αποτελεί επίσης το γεγονός ότι δεν πριμοδοτήθηκε και δεν εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή κανένας εκπρόσωπος ΑΜΕΑ ή ΛΟΑΤΚΙ, ενώ χωρίς καθόλου εκπροσώπηση βρίσκονται και πάνω από 10 νομοί της χώρας. Εκτός Κεντρικής Επιτροπής, και δη με ελάχιστη σταυροδοσία, έμειναν και πρόσωπα εκτός στενού κομματικού πυρήνα που όμως είχαν «βγει μπροστά» στην περίοδο της πανδημίας, όπως ο καθηγητής Γεωργάτος στην Ηπειρο.

Οι εσωκομματικές βολές περιλαμβάνουν επίσης καταγγελίες για οικογενειοκρατία με κατευθυνόμενη κάθοδο και εκλογή «συγγενών, κουμπάρων και διευθυντών πολιτικών γραφείων» της προεδρικής πλευράς, ενώ η πιο σκληρή – και δημόσια – σύγκρουση διαδραματίστηκε στην Θράκη με καταγγελίες ακόμη και για νοθεία και αλλοίωση του τελικού αποτελέσματος.

Εκεί, τοπικά μέσα ενημέρωσης όπως το KomotiniPress έγραψαν ότι αλλοιώθηκαν τα αποτελέσματα και υποχρεώθηκαν επιλαχόντες να παραιτηθούν προκειμένου να εκλεγεί στην Κεντρική Ἐπιτροπή ὁ μουσουλμάνος υποψήφιος Ὀζγκιούρ Φερχάτ.

tvxs.gr