Ο πήχης της συμμετοχής στην αυριανή, ανοιχτή εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει ψηλά: Οι 100.000 ψηφοφόροι έχουν τεθεί από την Κουμουνδούρου ως το απόλυτο ορόσημο, και το μέτρο της επιτυχίας το καθορίζει η άνοδος όσο πιο πάνω γίνεται απ’ αυτό το επίπεδο.
Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι ο εν λόγω στόχος θα επιτευχθεί, καθώς όπως λένε από το προεδρικό μπλοκ το κλίμα που εισπράττεται από τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα ανά την Ελλάδα είναι «κάτι παραπάνω από θερμό». Υπάρχει επίσης η γενική διαπίστωση ότι δεν θα μπουν νάρκες στην προεδρική εκλογή από την «Ομπρέλα» – σε αντίθεση με όσα ελέχθησαν κατά καιρούς δεν προκύπτει «γραμμή» για λευκό ή αποχή από την πλευρά των στελεχών της «Ομπρέλας» στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου.
Από εκεί και πέρα, όμως, οι εκλογές της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένες να περάσουν από κάλπες δύο ταχυτήτων. Η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι πιθανό να είναι μικρότερη και από το 50% εκείνης που θα καταγραφεί στην προεδρική εκλογή. Κι αυτό γιατί η δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι εγγραφούν ακόμη και την ίδια μέρα δόθηκε μόνον για την ανάδειξη προέδρου – για την Κεντρική Επιτροπή θα ψηφίσουν μόνον όσοι είχαν ήδη εγγραφεί έως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ, το περιορισμένο εκλογικό σώμα δείχνει να ευνοεί και την περιχαράκωση, καθώς και την σκληρή μάχη των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη που κατεβαίνει με συμπαγή και περιχαρακωμένη λίστα είναι η «Ομπρέλα», καθώς η ήττα στο συνέδριο έχει ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αντεπίθεσης και ανάκαμψης με στόχο την βελτίωση των εσωκομματικών συσχετισμών. Η «Ομπρέλα» ποντάρει κυρίως στα αστικά κέντρα, ειδικά στο λεκανοπέδιο κατεβαίνει με μια σκληρή λίστα περίπου 40 προσώπων, και στόχος της σε πανελλαδικό επίπεδο είναι να βελτιώσει τους συσχετισμούς 75%-25% του συνεδρίου στο 65%-35% στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Οι πιο αισιόδοξοι, μάλιστα, βάζουν τον πήχη της εκπροσώπησής της στο νέο όργανο έως και στο 40%.
Τα στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν ότι ένα στοιχείο που μπορεί να τους ευνοήσει είναι η πολυδιάσπαση στο προεδρικό μπλοκ, όπου δίνονται σκληρές μάχες τόσο για την εκπροσώπηση των διαφορετικών τάσεων όσο και για τις πρωτιές και τις τοποθετήσεις σε προσωπικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, επισημαίνεται πως η «Ομπρέλα» μπορεί να χάσει θέσεις από την νέα τάση των Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου που έχει ερείσματα στην νεολαία και κατεβάζει περίπου το 25% των συνολικά 770 υποψηφίων.
Για τις πρωτιές και τους συσχετισμούς στην Κ.Ε. πολλά θα κριθούν από την τελική συμμετοχή, για την οποία πάντως οι πιο προβληματισμένοι θεωρούν ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Όπως λένε, ανασταλτικοί παράγοντες γι αυτή τη συμμετοχή είναι – πέραν της «φραγής» στις εγγραφές – και διάφορα «τεχνικά σφάλματα» που έγιναν είτε λόγω απειρίας, είτε λόγω οργανωτικού ελλείμματος. Σ’ αυτά τα «τεχνικά σφάλματα» εντάσσουν και τις μειωμένες υποψηφιότητες βουλευτών, λόγω της ποσόστωσης, που στερεί την κινητοποίηση ήδη οργανωμένων εκλογικών μηχανισμών.
Ηδη, όπως υπολογίζεται θα αποκλειστούν λόγω της ποσόστωσης από ένας βουλευτής στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ηπείρου, καθώς και 4 από τους βουλευτές που είναι υποψήφιοι στην Αττική.
Κυρίως, όμως, επισημαίνεται ότι σε πολλές περιοχές οι βουλευτές απέχουν πλήρως από την ψηφοφορία, γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα εκλεγούν. Η πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κρήτης όπου συντονισμένα παραιτήθηκαν από τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή οι τρεις βουλευτές του Ηρακλείου. Έτσι στην Κρήτη θα είναι τελικά υποψήφιοι μόνον ο Παύλος Πολάκης και ο Ανδρέας Ξανθός που θα δώσουν μεταξύ τους τη μάχη της πρωτιάς.
Στη Θεσσαλία επίσης, που εκλέγει 12 μέλη στην Κ.Ε., δεν θα είναι υποψήφιος κανένας από τους πέντε βουλευτές της περιοχής, στην Κεντρική Μακεδονία που θα εκλέξει 34 μέλη είναι υποψήφιοι μόνο 6 εκ των13 βουλευτών ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 10 θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή είναι υποψήφιοι 2 εκ των 5 βουλευτών.
Η μεγάλη μάχη για τις πρωτιές πάντως αναμένεται να δοθεί κυρίως στο λεκανοπέδιο. Επισημαίνεται, δε, ότι ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουν θέσει υποψηφιότητα 27 από τους 30 βουλευτές – εκτός μάχης έμειναν μόνον οι Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δραγασάκης και Ραλλία Χρηστίδου.