Η τελική ευθεία για την ανοιχτή εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει την Κουμουνδούρου σε γενική πολιτική και οργανωτική ετοιμότητα – βρίσκει όμως και το κόμμα ξανά σε φάση υψηλής παρασκηνιακής θερμότητας με διακύβευμα του συσχετισμούς δυνάμεων στην νέα Κεντρική Επιτροπή και στην επόμενη μέρα.

Η σχεδόν σαρωτική πλειοψηφία, του 75%-25% που πέτυχαν στο συνέδριο οι προεδρικοί έναντι της «Ομπρέλας» μπορεί να προδιαγράφει σε γενικές γραμμές αυτή την επόμενη μέρα, στο παρασκήνιο όμως υπάρχουν κόντρες, τριβές και μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες είτε για την αλλαγή αυτού του «ισοζυγίου» είτε για ενίσχυση συγκεκριμένων «υπο-τάσεων» είτε ακόμη και για την διεκδίκηση προσωπικών ρόλων. Και σ’ αυτό το πλαίσιο η αναμέτρηση των 775 υποψηφίων για  τις 300 θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται πως θα περάσει μέσα από έναν ιδιαίτερα φορτισμένο δεκαήμερο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία εσωκομματικών τριβών παραμένει η ποσόστωση του 20% υπέρ της εκλογής στην Κεντρική Επιτροπή στελεχών προερχόμενων από την Προοδευτική Συμμαχία – μια ποσόστωση, για την οποία είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της «Ομπρέλας» προσυνεδριακά.

Η κριτική και η καχυποψία ξαναφουντώνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, με το επιχείρημα ότι τα 60 στελέχη της Συμμαχίας που θα εκλεγούν στην Κ.Ε. θα είναι κατ΄ουσία «διορισμένα» και δεν σηματοδοτούν πραγματική διεύρυνση προς την κεντροαριστερά. Από κάποιες πλευρές, μάλιστα, λέγεται πως ήδη είναι γνωστά και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν σε κάθε περιφέρεια και ότι υπάρχει και συμφωνία «υπο-ποσοστώσεων» εντός του σχήματος, δηλαδή έχει ήδη συμφωνηθεί συγκεκριμένος αριθμός θέσεων στην νέα Κ.Ε. για τα στελέχη  της Γέφυρας, της ΔΗΜΑΡ κλπ.

Από στελέχη κοντά στην «Ομπρέλα» διατυπώνονται επίσης φόβοι για συντονισμένες επιχειρήσεις αποκλεισμού κορυφαίων μελών της από την Κεντρική Επιτροπή. Κι εδώ, όσοι εκφράζουν αυτές τις ανησυχίες, δείχνουν ως πρωτεργάτες αυτής της επιχείρησης τον σκληρό πυρήνα των προεδρικών που βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένος από το συνέδριο. Λέγεται χαρακτηριστικά πως υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού από την Κεντρική Επιτροπή ακόμη και νυν βουλευτών, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις της Μερόπης Τζούφη στα Γιάννενα και του Ανδρέα Ξανθού στην Κρήτη. Στην Ηπειρο η ποσόστωση προβλέπει ότι μπορούν να εκλεγούν μόνον δύο βουλευτές στην Κεντρική Επιτροπή, πρώτη θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη, όμως στην «Ομπρέλα» ανησυχούν ότι η Μερόπη Τζούφη μπορεί να μείνει εκτός από τον Μάριο Κάτση.

Στην Κρήτη επίσης η ποσόστωση προβλέπει την εκλογή 4 βουλευτών αλλά στον στίβο για την Κεντρική Επιτροπή κατεβαίνουν πέντε. Ο ένας θεωρείται δεδομένος πως θα είναι ο Παύλος Πολάκης και από εκεί και πέρα εκφράζονται φόβοι ότι θα πριμοδοτηθούν οι τρεις βουλευτές του Ηρακλείου σε βάρος του Ανδρέα Ξανθού.

Η «ηγεμονία» των προεδρικών φαίνεται όμως να προκαλεί αναταράξεις και πέραν του στενού κύκλου της «Ομπρέλας». Κατά μια ανάγνωση η μεγάλη ενδυνάμωση των προεδρικών στο συνέδριο πυροδότησε και προσπάθειες κηδεμόνευσης είτε στελεχών που δεν εντάσσονται στενά σε τάσεις, είτε μελών που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να τελούν εντός του σκληρού πασοκογενούς πυρήνα.

Σ’ αυτό το κλίμα αποδίδουν αρκετοί και την αποχή ενός μεγάλου ποσοστού συνέδρων από τις ψηφοφορίες του συνεδρίου, αλλά και την επιλογή ορισμένων βουλευτών να μην κατέβουν υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή. Εδώ αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της Μακεδονίας όπου δεν κατεβαίνουν υποψήφιοι οι Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη και Αλέξανδρος Τριαναταφυλίδης.

Εντάσεις φέρονται να υπήρξαν και στο Νότιο Αιγαίο, όπου γνωστά στελέχη του παλαιού Συνασπισμού είτε αποφάσισαν, είτε φέρονται να αναγκάστηκαν να μην κατέβουν υποψήφιοι.

Στην Κουμουνδούρου αναμένεται με ενδιαφέρον η καταγραφή δυνάμεων και της νέας τάσης, των λεγόμενων «100», στην οποία μετέχει ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος και βρίσκεται κοντά στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο. Η νεοπαγής ομάδα φέρεται να έχει σχετικά καλή επιρροή στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη – όπου, μάλιστα, είχε κάνει και την έκπληξη καταφέρνοντας να εκλέξει τον γραμματέα της εκεί Νομαρχιακής -, στηρίζει υποψηφίους με σοβαρές πιθανότητες εκλογής στην Θράκη και την Πελοπόννησο, αλλά δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές δυνάμεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το παρασκήνιο είναι θερμό και για το πρόσωπο του νέου γραμματέα του κόμματος, όπου προσφάτως ήρθε στο προσκήνιο το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Παρ΄ότι πασοκογενής, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει καλές σχέσεις και επικοινωνία με όλες τις τάσεις, μηδέ της «Ομπρέλας» εξαιρουμένης, ωστόσο κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το σενάριο της υποψηφιότητάς της μπορεί και να διακινήθηκε μόνον και μόνον για να καεί.

Tvxs