Στέλιος Κούλογλου, (tvxs.gr)
Το ένα θέμα είναι ότι τα πολλά διαγγέλματα βλάπτουν. Το άλλο ότι δεν μπορείς να πέφτεις συνεχώς έξω αλλά να δηλώνεις αυτο-ικανοποιημένος. Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε περιοριστικά μέτρα, με στόχο την αποφυγή «μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο».
Έψαξα να βρω πόσες φορές ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει το αντίθετο: έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας, υποσχόμενος ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ακολουθούν μερικές δηλώσεις του.
-Απρίλιος 2020. «Από τον Μάιο η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα»
-Ιούνιος 2020 «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, δεν θα υπάρξει άλλο lockdown»
-Ιανουάριος 2021 «Το lockdown απέδωσε, μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση μέτρων»
Ιανουάριος 2021 «Επιστροφή στην κανονικότητα στο τέλος άνοιξης, αρχές καλοκαιριού»
-Φεβρουάριος 2021 «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ. Υπομονή δυο μήνες»
-Φεβρουάριος 2021 «Είμαστε στο τέλος της πανδημίας του κορονοϊού»
-Απρίλιος 2021 «Η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Ορόσημο τα μέσα Μαΐου για επιστροφή στην κανονικότητα».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τα σχέδια πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο της ελληνικής. Αλλά όσοι δεν έχουν να κάνουν με ιθαγενείς και υποτακτικά ΜΜΕ, παραδέχονται δημοσίως ότι έκαναν λάθη. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε χθες ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού ήρθησαν πολύ νωρίς στην Ολλανδία: «Αυτό που νομίζαμε ότι θα ήταν δυνατόν, αποδείχθηκε αδύνατον στην πράξη. Είχαμε κακή κρίση, κάτι για το οποίο μετανιώνουμε και για το οποίο ζητάμε συγγνώμη». Αυτή η ειλικρινής παραδοχή δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης.
Αντίθετα, ο Έλληνας ομόλογος του εμφανίστηκε χθες πολύ ικανοποιημένος («έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι») κι ύστερα άρχισε τα greek statistics, κάνοντας λόγο για το «70% του ενήλικου πληθυσμού» που έχει εμβολιαστεί, σαν να αναφερόταν στον συνολικό πληθυσμό. Κανέναν δεν πείθεις και οι πολίτες μπερδεύονται, αφού έχουν ακούσει ότι με το 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο, χτίζεται τείχος ανοσίας. Γιατί να πάει να εμβολιαστεί;
Αντί να κάνει αυτοκριτική, το γύρισε στα ρουσφέτια για τους στρατιωτικούς, στους οποίους -όπως και στα Σώματα Ασφαλείας- θα μπορούσε να είχε επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός:
«Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους».
Γατί κανείς από τους κυβερνητικούς εγκέφαλους δεν είχε σκεφτεί τον εμβολιασμό μέσα στις μονάδες μέχρι τώρα; Ποια είναι τα «κίνητρα», επίσης δεν διευκρίνισε. Bonus με πιστωτική κάρτα, όπως στους νέους; Καμία άδεια παραπάνω; Είναι δυνατόν σε ένα σοβαρό θέμα υγείας, ο πρωθυπουργός να κλείνει το μάτι στους πολίτες, σαν επαρχιακός κομματάρχης;
Η δεξιά έχει τα ρουσφέτια στο τσεπάκι, αλλά έτσι δεν χτίζεται εμπιστοσύνη με τους πολίτες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και χθες ότι «κι όμως, τα καταφέραμε. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη», δήλωση που έχει διαψευστεί πολλές φορές πριν. Θα πρέπει να καταλάβει ότι την έχει ήδη πατήσει όπως ο βοσκός, που όταν τελικώς ήρθε ο λύκος, κανείς δεν τον πίστεψε.