Η ιδιοτροπία των Ελλήνων χρησιμοποιείται από τα κυβερνητικά χείλη σαν η μόνη εξήγηση της αρνητικής στάσης ενός ποσοστού τους απέναντι στα εμβόλια. Το γεγονός ότι το ελληνικό ποσοστό είναι πάνω-κάτω το ίδιο με το ιταλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, και μικρότερο από το μέσο ανατολικοευρωπαϊκό, δεν έπεισε τους βλοσυρούς τιμητές ότι χρωστάνε μια δεύτερη σκέψη και στον εαυτό τους και στους επιτιμώμενους. Ξεκούραστο είναι βέβαιο να θεωρούμε τους ισχυρισμούς μας ισότιμους της αλήθειας, η πραγματικότητα όμως δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται άνευ ενστάσεων στις επιθυμίες μας. Είναι και αυτή «ιδιότροπη».
Ούτε η πολύμηνη σύγχυση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca και για τις ηλικιακές κατηγορίες που μπορούν ή δεν μπορούν να το κάνουν έπεισε τους εισαγγελείς μας, αν όχι να θυμηθούν την αυτοκριτική, τουλάχιστον να χαμηλώσουν τους τόνους. Η κυβέρνηση και όσα μέλη της επιτροπής ταυτίζονται σαφέστερα μαζί της εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Οτι το αέναο μπρος-πίσω με τις ηλικίες και η μαργαρίτα που απέμεινε χωρίς φυλλαράκι από το συνεχές μπορούν-δεν μπορούν δεν προκάλεσαν σύγχυση και δεν νομιμοποίησαν τη δυσπιστία και τους φόβους. Και ότι οι ηλικιακές επιλογές και οι ντιρεκτίβες δεν απέρρεαν από τις επιταγές της επιστήμης και μόνο, αλλά συνδέονταν και με την έλλειψη άλλων εμβολίων.
Μέσα Ιουνίου πια, το ποσοστό όσων έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις (προσωπικά ανήκω στους αστραζενεκωμένους) δεν ξεπερνάει το 27%. Η κυβέρνηση, όμως, συνεχίζει να πιστεύει πως όλα πάνε καλά, αφού η ίδια αρίστευσε σε όλα. Μήπως ενημερώνεται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος», που ταυτίζει συστηματικά τον αριθμό των εμβολιασμών με τον αριθμό των εμβολιασμένων; Την Τετάρτη, λ.χ., διαβεβαίωνε ότι «εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα: 7.041.432». Ιδού το ποθητό 70%…
Πηγή: Η Καθημερινή