Γιώργος Λακόπουλος
Ο πρώην φόργουορντ της εθνικής ομάδας μπάσκετ είναι σχετικά νέος στην πολιτική. Αλλά δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται σε ποιόν θα αφήσουν τον μουτζούρη, όταν ζορίσουν τα πράγματα…
Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Πανεύκολο. Η κυβέρνηση. Ποιος είναι η κυβέρνηση; Το Σύνταγμα λέει, άρθρο 81 παρ 1: «Την Κυβέρνηση αποτελεί το Υπουργικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς».
Τι ακριβώς κάνουν οι υπουργοί; Κατά το Σύνταγμα πάλι άρθρο 83 παρ. 1 : «Κάθε Υπουργός ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος».
Και ο Πρωθυπουργός; Άρθρο 82 παρ 2 : «Εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της… για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο των νόμων».
Πουθενά οι νόμοι δεν λένε ότι οι υπουργοί είναι υπάλληλοι του Πρωθυπουργού. Ούτε πως αρμοδιότητές τους μπορούν να ασκούνται από τον ίδιο.
Έτσι άλλωστε εξελίχθηκε σε φιάσκο η ιδέα να υπάγονται στον Μητσοτάκη προσωπικά η ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Κάποιος υπουργός πρέπει να υπογράφει, ως καθ ύλην αρμόδιος. Αυτή την περίοδο είναι ο Λιβάνιος.
Ποιος υπογράφει όσα αφορούν τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ; Ασφαλώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Μέλος της εν λόγω Επιτροπής η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, πήγε σε μια εκδήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου και άδειασε ένα βομβαρδιστικό πάνω από το μέγαρο Μαξίμου.
Αφηγούμενη πώς απέτυχε η λογική των απαγορεύσεων ήταν ειλικρινής: «Η Επιτροπή έπεσε στην παγίδα της απαγόρευσης, της ποινικοποίησης και, κάποιες φορές, και της πολιτικοποίησης,
Δηλαδή; Η Επιτροπή «έθαψε», τις διαφωνίες της, «προϋπολογίζοντας ως μη όφειλε τις δυνατότητες πολιτικής εφαρμογής, ή και το πολιτικό κόστος ορισμένων μέτρων».
Τη ναπάλμ την κράτησε για το τέλος: «Υπήρξε λάθος μεταφορά των αποφάσεων»: Σε απλή μετάφραση : άλλες ήταν οι εισηγήσεις της Επιτροπής και άλλα αποφάσιζε η κυβέρνηση, που «ακούει τους επιστήμονες».
Στο ίδιο κλίμα καταγράφηκαν πληροφορίες ότι τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις η κυβέρνηση αποφάσισε παρά τη διαφωνία του επικεφαλής της Επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα : το άνοιγμα των σχολείων, τα μέσα μεταφοράς και την -γελοιότητα- των «έξυπνων μέτρων». Όσοι απορούσαν γιατί απέσυραν τον «Σωτήρη», έχει την απάντηση.
Έτσι φτάνουμε στην ουσία. Ποιος πήρε τις αποφάσεις; Το διατυμπανίζει ο ίδιος: ο Μητσοτάκης. Μόνο που κατά το Σύνταγμα η υπογραφή κάτω από τις αποφάσεις της Επιτροπής μπορεί να έχει μόνο ένα όνομα: Βασίλης Κικίλιας.
Αν οι αποφάσεις με αυτή την υπογραφή πήγαν στο καλάθι και στη θέση τους ανακοινώθηκαν άλλα, με πολιτικά κριτήρια , ο Πρωθυπουργός έκανε ένα είδος… αντιποίησης υπουργικής αρχής.
Έβαλε στην άκρη τον Κικίλια και πήρε ο ίδιος αποφάσεις που δεν είχαν ως αφετηρία την Επιτροπή, που εποπτεύει ο Κικίλιας.
Ενώ ο υπουργός σιωπά για όσα του επιβάλει το ιμπέριουμ του μεγάρου Μαξίμου, η καθηγήτρια Κοτανίδου ανέδειξε ότι τα λάθη δεν έγιναν από τον ίδιο. Μην πυροβολείτε τον πιανίστα.
Ο πρώην φόργουορντ της εθνικής ομάδας μπάσκετ είναι σχετικά νέος στην πολιτική. Αλλά δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται σε ποιόν θα αφήσουν τον μουτζούρη, όταν ζορίσουν τα πράγματα..