Την αγωνία τους για την «επόμενη μέρα» επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, τα λουκέτα που μπορεί να φέρει σε επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένονται ειδικότερα για την οικονομία του Νομού Πρέβεζας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της περιοχής σε τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση που απεύθυνε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, όπως και αυτές που προηγήθηκαν και αφορούσαν τον Τουρισμό και την Παιδεία, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες, καθώς η προβολή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ξεπέρασε τις πέντε χιλιάδες προβολές.
Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν οι κ.κ., Χ. Κοτζαμουράτογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καναλλακίου, Χ. Σφρίντζερης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιππιάδας, Ι. Μπούρης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Θ. Μποντίνας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας, Σ. Κόκκαλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας και η κυρία Ι. Κώτση, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας.
Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη και κοινή συνισταμένη των απόψεων των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων του Νομού Πρέβεζας ήταν η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης, τα οποία θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί ήδη από τη στιγμή που ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις τη δραστηριότητά τους.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, όσο σε θετική κατεύθυνση κι αν είναι τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα η αναστολή των πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για κάποιο χρονικό διάστημα, εντούτοις δεν επαρκούν, διότι οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Κατά συνέπεια, χρειάζεται στήριξη σε κεφάλαια κίνησης, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις τη στιγμή που θα δραστηριοποιηθούν εκ νέου και σε ένα δεύτερο στάδιο να είναι συνεπείς προς τις κάθε είδους υποχρεώσεις τους.
Το πρόβλημα, όμως, σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι λόγω του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, που στην πλειονότητά τους είναι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ήδη επιβαρυμένες από μια δεκαετία οικονομικού μαρασμού, δεν είναι δικαιούχοι κλασικού τραπεζικού δανεισμού σε κεφάλαια κίνησης.
Στο σημείο εκείνο ο κ. Μπάρκας σημείωσε, βρίσκοντας θετική αντιμετώπιση στην πρότασή του, ότι διέξοδο στο παραπάνω πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που συστάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει ακόμα ουσιαστικά αναξιοποίητο.
Επίσης, θα ήταν καλύτερο η κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία, όπως έκαναν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι την ανεργία, διαμορφώνοντας μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα, αντίστοιχης της περιόδου της κρίσης των μνημονιών του 2012-2013, γενικευμένων απολύσεων, τεράστιας ανεργίας και λουκέτων στην αγορά, τη στιγμή που θα χρειάζεται μια άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο κ. Μπάρκας, συνοψίζοντας την τοποθέτησή του κι αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου του Νομού Πρέβεζας, οι οποίοι εκφράστηκαν με ευμενή σχόλια για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη, σημείωσε ότι ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να στηριχθεί με μια δέσμη μέτρων, διότι είναι αυτοί που θα κληθούν να σύρουν το άρμα της αγοράς.
Επισήμανε δε, πως αποτελεί καθήκον του αφενός να συμμετέχει σε βήμα διαλόγου με άτομα που εκπροσωπούν παραγωγικούς κλάδους, αφετέρου να μεταφέρει απόψεις, αιτήματα και προβληματισμούς τους στα κεντρικά όργανα της Εκτελεστικής Εξουσίας και στο Ανώτατο Νομοθετικό Σώμα, στη Βουλή των Ελλήνων.
Δείτε σχετικά στο παρακάτω video: