Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να είναι έτοιμο την Τετάρτη για να παρουσιαστεί ενώπιον των πολιτικών αρχηγών και οπωσδήποτε μέχρι τις 24 Ιουλίου οπότε και επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα.
Προς το παρόν όμως το οικονομικό επιτελείο μοιάζει να έχει καταλήξει μόνο στα μισά από τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για την επόμενη διετία. Και εάν δεν βρεθούν, στις κατ’ ιδίαν συσκέψεις , αλλά ούτε κατά την σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη, τότε η κυβέρνηση την άλλη εβδομάδα θα κάτσει στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών μας έχοντας ένα «κενό» περίπου 5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι φαίνεται να κινδυνεύουν με «ψαλίδι» τα εφάπαξ και κυρίως εκείνα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας καταρρέει υπό το βάρος των ελλειμμάτων.
Ήδη έχει κατατεθεί σχετική εισήγηση για μείωση κατά 10% των εφάπαξ ποσών που έχουν να λάβουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου, με παράλληλη αύξηση των εισφορών 1% για όλους τους ασφαλισμένους. Η πρόθεση της Κυβέρνησης να βάλει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις θα κοστίσει σε πάνω από 200.000 συνταξιούχους: Εκείνοι μάλιστα που κινδυνεύουν να χάσουν «κομμάτι» της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν είναι οι γιατροί ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι πολιτικοί.
Το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει στα επιδόματα: Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα επιδόματα αναπηρίας, εκείνα των τρίτεκνων και το πολυτεκνικό επίδομα.
Ακόμη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να εξοικονομήσει 2,1 δισ. μέσω της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, να βάλει λουκέτα σε οργανισμούς και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις (αντί 5 ως σήμερα) αλλά και να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετατάξεις για την αποφυγή των απολύσεων.
Στην Υγεία περικοπές 300 εκατ. ευρώ έχει προτείνει το αρμόδιο υπουργείο μέσω της συγχώνευσης των υπηρεσιών, της μείωσης λειτουργικών εξόδων και της συγκέντρωσης των υπηρεσιών στο νέο κτίριο της Κηφισίας.
Στην Παιδεία, εξετάζεται η περικοπή 50 εκατ. ευρώ ετησίως από λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις εποπτευόμενων οργανισμών, ενώ στα τέλη του 2014 θα απαιτηθούν και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων των ΤΕΙ.
Έως και 1 δισ. ευρώ αθροιστικά μπορεί να αποδώσουν τυχόν μέτρα όπως οριζόντιες περικοπές λειτουργικών δαπανών του δημοσίου και νέες περικοπές στα εξοπλιστικά του υπουργεία Άμυνας.
Παράλληλα με το «μεγάλο» πακέτο όμως, το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» και τις διαδικασίες για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για να αποτραπούν οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια..
Στο βωμό της διάσωσης των ειδικών μισθολογίων το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει εντοπίσει τους κωδικούς από τους οποίους θα κόψει κονδύλια, καθώς όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν εντοπιστεί είκοσι συγκεκριμένοι κωδικοί ελαστικής δημόσιας δαπάνης, από όπου και θα περικοπούν τα κονδύλια κατά 10-20%. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το “ψαλίδι” θα αφορά -μεταξύ άλλων- σε μισθώματα, έξοδα κίνησης, επιχορηγήσεις και προμήθειες του Δημοσίου.