Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Σε οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη χώρα, ο λαός της οποίας μαστίζεται από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας και όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιδίδονταν (θεωρητικά) σε κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και αποκάλυψη των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, η είδηση παραίτησης του διευθυντή ειδικών υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε., κ. Κώστα Παπαγεωργίου, θα απασχολούσε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην Ελλάδα του 2012, ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, και οι υπόλοιποι επικεφαλής του νευραλγικού υπουργείου σφυρίζουν αδιάφορα στην είδηση παραίτησης του ανθρώπου ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, κατόρθωσε να συνδέσει το όνομά του με διεξοδικές έρευνες σε μείζονος σημασίας υποθέσεις, όπως εκείνες των υποβρυχίων και των στημένων αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος.
Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στο κτήριο της οδού Πειραιώς, εκεί όπου στεγάζεται το Σ.Δ.Ο.Ε., επικρατεί παγωμάρα. Σαστισμένοι οι συνεργάτες του πρώην πλέον διευθυντή ειδικών υποθέσεων του Σώματος, άκουσαν, σε μια «αποχαιρετιστήρια» συνάντηση, τον κ. Παπαγεωργίου να εξηγεί τους λόγους της αιφνίδιας αποχώρησής του.
«Εγώ φοράω παντελόνια» φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του λόγου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για λεπτές άνωθεν παρεμβάσεις που επιχείρησαν να δημιουργήσουν προσχώματα στο έργο του.
Η χρονική συγκυρία
Η χρονική συγκυρία της παραίτησης-βόμβα εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η υπηρεσία του κ. Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε το συμπληρωματικό πόρισμα για τα υποβρύχια 214, το οποίο παραλήφθηκε, μόλις σήμερα, από τις εισαγγελικές αρχές. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έρευνα του Σ.Δ.Ο.Ε. για τα νέα στοιχεία (κυρίως από τράπεζες) που αφορούν στην υπόθεση των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Έχει ιδιαίτερη σημασία, λοιπόν, να αποσαφηνιστεί το πλήρες παρασκήνιο της παραίτησης, η οποία αποδεικνύεται εξίσου σοβαρή (εάν όχι σοβαρότερη) από τις προ μηνών παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων, κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Όλως τυχαίως και στις δύο υποθέσεις η αφορμή δόθηκε από ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών.
Από την πρώτη στιγμή, προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, που στα δημοσιογραφικά γραφεία άρχισε να καταφθάνει η είδηση παραίτησης του διευθυντή Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε., υπήρξε έντονη φημολογία σχετικά με προγενέστερη συνάντηση του κ. Παπαγεωργίου με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Αρκετοί, μάλιστα, διέρρεαν την είδηση, ότι το πρώην -πλέον- ανώτατο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε. είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με υπουργικό στέλεχος, το οποίο με «κομψό» τρόπο προσπάθησε να διαγνώσει τις προθέσεις της υπηρεσίας σχετικά με δύο από τις υποθέσεις οι οποίες «τρέχουν».
Ωστόσο, από το «περιβάλλον» του κ. Παπαγεωργίου δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Αντικειμενικοί παρατηρητές της υπόθεσης, γνώστες του παρασκηνίου, αναφέρουν ότι συναντήσεις υπήρξαν. Εντούτοις, αποκλείουν σχεδόν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ να ζήτησαν απροκάλυπτα τη διακριτική «μεταχείριση» συγκεκριμένων υποθέσεων. Άλλωστε, όπως λένε, σε αυτές τις περιπτώσεις άπαντες λειτουργούν διακριτικά. Ιδίως σε τέτοιους καιρούς…
Τα επτά «αμαρτήματα»
Οι ίδιες «πηγές» επισημαίνουν ότι η όποια προσπάθεια συγκάλυψης των όποιων υποθέσεων
πραγματοποιείται με «τακτική» και ότι η πραγματική βούληση της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές οικονομικές υποθέσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται ποικιλώνυμα συμφέροντα φαίνεται εμπράκτως.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μεταχείριση που είχε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε. από την πολιτική που ακολούθησε και ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύει πολλά για το κατά πόσο υπάρχει η πραγματική «βούληση» να μπει το «μαχαίρι στο κόκαλο».
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, η συγκεκριμένη «νευραλγική» διεύθυνση, η οποία καλείται να αποκαλύψει πού κατέληξαν τα «κλεμμένα», αυτή τη στιγμή όχι μόνο υπολειτουργεί, αλλά βρίσκεται ένα βήμα προτού η κατάστασή της χαρακτηριστεί κωματώδης. Όχι, βέβαια, με ευθύνη των εναπομείναντων υπαλλήλων αλλά των πολιτικών τους προϊσταμένων.
Η αντίστροφη μέτρηση για να ξεχειλίσει το ποτήρι της «οργής» του πρώην ανώτατου στελέχους του Σ.Δ.Ο.Ε. ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο. Εκείνη τη στιγμή, η Διεύθυνση αριθμούσε 104 υπαλλήλους. Περισσότεροι από τους μισούς σήμερα έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες ή έχουν συνταξιοδοτηθεί! Είναι απορίας άξιον, λοιπόν, πώς μία κυβέρνηση η οποία (θεωρητικά) επιθυμεί να πατάξει το οικονομικό έγκλημα και να διερευνήσει σε βάθος τις πλέον δυσώδεις υποθέσεις, προκειμένου να επιταχυνθούν, μεταξύ άλλων, οι ποινικές διαδικασίες, ουσιαστικά αφήνει να αποψιλωθεί η πλέον νευραλγική υπηρεσία…
«Γιατί πολύ απλά δεν θέλει» απαντάει η φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και έχει μαζέψει «μαύρα σύννεφα» πάνω από το κτήριο της Πειραιώς είναι το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ενημερώνεται διαρκώς εδώ και ένα χρόνο για το «έγκλημα» που συντελείται στην εν λόγω υπηρεσία.
Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν διαβιβασθεί αρμοδίως όχι ένα και δύο, αλλά επτά (!) αναφορές, οι οποίες αναφέρουν λεπτομερέστατα το γεγονός ότι στην υπηρεσία έχουν απομείνει 50 υπάλληλοι, 20 εκ των οποίων είναι υπό μετακίνηση! Οι συγκεκριμένες αναφορές πρώτα κοινοποιήθηκαν στον ειδικό γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε., κ. Ιωάννη Διώτη και στη συνέχεια στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ.
«Όσο σας απάντησαν σε εσάς, άλλο τόσο απάντησαν και σε εμάς» αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, το οποίο δεν μπορεί να κρύψει την πικρία του για τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος. Η φωνή του μάλιστα θα ακουγόταν πιο έντονα, εάν πληροφορούνταν ότι αυτή τη στιγμή η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε. έχει να χειριστεί περί τις 2.000 υποθέσεις. Είπαμε, τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης…
Ζούγκλα