Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Uncategorized

Αδαμάντιος Λάππας: Ποιητής αυτοδίδακτος, σατιρικός και επίκαιρος

Ο λόγος του παρουσιάστηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία σε φιλολογικό μνημόσυνο για τα 160 χρόνια από τη γέννησή του
Αδαμάντιος Λάππας: Ποιητής αυτοδίδακτος, σατιρικός και επίκαιρος
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, παρουσιάζει στην Αρχαιολογική Εταιρεία με τη βοήθεια διαφανειών το άγνωστο ποιητικό έργο του προγόνου του, Αδαμάντιου Λάππα. (Φωτογραφία: Χάρης Ακριβιάδης)
 
 

«Του ενός το πάθος είναι να αναβή στο Υπουργείον/ και του άλλου να πηδήσει για να αδειάσει το ταμείον…» έγραφε, πριν από περίπου έναν αιώνα, ο γιαννιώτης έμπορος Αδαμάντιος Λάππας (1852-1939) στο ποίημα «Η γενική αρρώστια».
Εκατόν εξήντα χρόνια μετά τη γέννηση του αυτοδίδακτου, οξυδερκούς Γιαννιώτη, ο σατιρικός, αυθόρμητος και με γνώση της ηπειρώτικης παράδοσης ποιητικός λόγος του, που μέχρι σήμερα παρέμενε αδημοσίευτος, αποδεικνύεται επίκαιρος. Ο λόγος αυτός ήχησε το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαρτίου στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα στιχουργήματα του Μπαμπά Λάππα» από τις εκδόσεις Καπόν.
Την αφορμή για το φιλολογικό μνημόσυνο έδωσε ο δισέγγονος του ποιητή, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, ο οποίος άνοιξε το καλοκαίρι του 2011 τα καλά φυλαγμένα σε οικογενειακά συρτάρια τετράδια του προγόνου του αποφασίζοντας να τα εκδώσει με την ελπίδα «ότι η ενέργεια αυτή δεν θα ταράξει την ηρεμία του», όπως ανέφερε από το βήμα του ομιλητή.
«Στα τετράδια αυτά βρήκα κοινωνικά συμβάντα (αρραβώνες, γάμους, θανάτους, γεννήσεις), αποφθέγματα “μεγάλων”, ευτράπελα, παραινέσεις, αινίγματα, λογαριασμούς, αποτελέσματα βουλευτικών και δημοτικών εκλογών, κι ανάμεσά τους σκωπτικούς στίχους», ανέφερε ο κ. Μουτσόπουλος. «Θεώρησα ότι τα στιχουργήματά του αξίζουν να γίνουν κτήμα των πολλών».
Τη λαογραφική αξία του βιβλίου υπογράμμισε ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλεξιάδης. Η φιλόλογος Τέτα Δούμα Σάρρα, που συνέταξε τον επίλογο του βιβλίου, μίλησε με θέμα «Ο μπαμπά Λάππας στον Αδαμάντιο Λάππα». «Από τα ποιήματα αυτά μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα και αντλούμε του κόσμου τις πληροφορίες για τα τεκταινόμενα της εποχής, που καθιστούν τη συλλογή πολύτιμο συνεργάτη του ιστορικού της λογοτεχνίας ο οποίος θα προσπαθήσει να συντάξει και να συναρμολογήσει τον κοινωνικό ιστό της περιόδου», επισήμανε ο ποιητής Ντίνος Σιώτης λαβαίνοντας τον λόγο.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων του Αδαμάντιου Λάππα από τον αρχιτέκτονα και ιστορικό τέχνης Γιάννη Παπαϊωάννου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

σχετικές αναρτήσεις

1 από 1.155

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *